pijl

Coolprogramma
 

Cool: de gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

Afvallen en op gewicht blijven is niet makkelijk. Dat komt omdat er overal eten en drinken is om ons heen. Maar ook omdat we steeds meer apparaten en services hebben die ervoor zorgen dat we niet meer hoeven te bewegen. En we hebben meer stress omdat we zoveel verwachten van onszelf en van elkaar.

 

leefstijlcoach zwolle COOL

 

Wist je dat stress ook een slechte invloed heeft op je gewicht? En slaapgebrek ook? Als je last hebt van stress en vermoeidheid, slaat je lichaam meer vet op. Bovendien krijg je meer zin in zoetigheid en je hebt juist minder zin in gezond eten klaarmaken of bewegen. En als je weinig beweegt, slaap je weer slechter.

Stress, vermoeidheid, eetgewoontes en bewegen hebben dus met elkaar te maken. Daarom is het zo belangrijk dat je bij het afvallen echt je gewoontes aanpast. Anders verdwijnen je goede voornemens langzaam in de dagelijkse drukte en lukt het weer niet.

CooL is verzekerde zorg

Ben je echt te zwaar geworden, dan zou je daar last van kunnen krijgen. Omdat je niet meer lekker in je vel zit. Maar ook omdat je extra risico’s loopt op gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Om die reden is er een programma in de basis zorgverzekering opgenomen: de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Wil je iets doen aan je gewicht en je gewoontes en vindt je huisarts dat ook een goed idee? Dan is het CooL programma misschien iets voor je. Dat is zo’n ‘GLI’.

Het programma

Iedereen die wil afvallen heeft zijn eigen redenen. In het CooL programma staan jouw persoonlijke doelen centraal. Je hebt een eigen leefstijlcoach die twee jaar jouw gids blijft. Je geeft elkaar steun en inspiratie in groepsbijeenkomsten, maar hebt ook gesprekken apart met je leefstijlcoach. Je leert hoe je lichaam en je brein werken, kiest gewoontes die bij je passen en gaat die trainen. Zo kom je steeds dichter bij je doel.

De eerste 8-9 maanden zie je elkaar vaker. Daarna ga je langzaam zelf de regie nemen. Tegen die tijd heb je daar alle vertrouwen in. 

Hoe kun je meedoen?

Om deel te nemen aan een CooL programma met vergoeding van je zorgverzekering, moet je aan een aantal kenmerken voldoen. Je moet 18 jaar of ouder zijn, maar ook een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger hebben. Ook als je een BMI van 25 of hoger hebt kun je in aanmerking komen, maar dan alleen als je een verhoogd risico hebt op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Je huisarts beoordeelt met je of het programma geschikt is voor je en verwijst je dan door. Kortom: maak een afspraak met je huisarts als je denkt dat het CooL programma iets voor je is.

Wordt het volledig vergoed? 

Het Cool programma dat wordt uitgevoerd door een geregistreerde leefstijlcoach valt onder het basispakker zorg. Er geldt geen eigen risico.  
 Zorg & Zekerheid, Menzis, CZ en VGZ (inclusief de dochtermaatschappijen) vergoeden het programma rechtstreeks aan de leefstijlcoach. Je hoeft zelf niets te declareren.  

Bij Zilveren Kruis (inclusief de dochtermaatschappijen) en Carisg/IptiQ is het anders geregeld. Als je daar verzekerd bent, vul ik voor jou een machtiging in zodat jouw declaraties worden vergoed. Het is wel handig om eerst toestemming te vragen voordat je je aanmeldt en na te vragen welk bedrag precies wordt vergoed. 

Bij ONZO, Ditzo, De Amersfoortse en ENO (Salland, ZorgDirect) vraag je vooraf toestemming voor deelname aan het Cool programma. Je krijgt het dan volledig vergoed. Ook hier geldt geen eigen risico.    

Wanneer start er een groep en waar?

Het CooL-programma duurt in totaal 2 jaar, met een intensief gedeelte van 8 maanden en een minder intensief gedeelte van 16 maanden. In de eerste 8 maanden krijg je 4 individuele gesprekken (waaronder een intakegesprek) en zijn er 8 groepsbijeenkomsten (één per maand). In het tweede gedeelte van 16 maanden is er elke 2 maanden een groepsbijeenkomst, en zijn er weer 4 gesprekken. 

De groepsbijeenkomsten vinden plaats op de maandagavond van 19.00 tot 20.30 uur in Zwolle. De individuele gesprekken plannen we wanneer het jou uitkomt. 
Ik start voorlopig geen nieuwe groep. Wil je meer informatie over het CooL-programma? Dan kun je
 me bereiken via info@elsheuts@leefstijlcoach.nl of via 06-11238027.

 

 

 

Neem contact op